instellingen

Vliegtuiglawaai krijgt een staartje

Met het zachte gezoem van een radiografisch vliegtuigje op de achtergrond gaf Gemeente Alphen aan den Rijn vandaag officieel het startsein voor geluidsmeetpunten in de stad. Vijf meetpunten bepalen de hoogte van het vliegtuiggeluid. Zo wordt objectief vastgesteld hoeveel geluid de vliegtuigen maken die van en naar Schiphol vliegen. Twee inwoners en drie scholen hebben op vrijwillige basis de meetpunten op het dak staan.

Wethouder Stan Lyczak gaf het officiële startsein voor de geluidsmeetpunten. “Met de meetpunten laat Gemeente Alphen aan den Rijn zien dat het de geluidshinder van Schiphol serieus neemt.” Het meetsysteem brengt de geluidbijdrage van al het vliegverkeer boven Alphen aan den Rijn in kaart. Zo registreert het de hoeveelheid geluid, de toename van geluid en waar het precies toeneemt en op welke tijdstippen het geluid wordt gemaakt.

Alphen aan den Rijn ligt binnen de aanvliegroutes van Schiphol. De groei van Schiphol in de loop der jaren leidde tot meer vliegtuigbewegingen. Om te kunnen praten over de hoogte van het geluid dat de vliegtuigen maken en om vast te leggen of de vliegtuigen zich aan de vliegtijden en vlieghoogten houden,  is een meetsysteem nodig. Geluidsnet B.V. voert deze metingen uit en verzorgt deze in de hele regio. Door aan te sluiten bij Geluidsnet is Gemeente Alphen aan den Rijn verzekerd van de juiste geluidinformatie over vliegtuiglawaai.

Vrijwilligers in het zonnetje
Het netwerk bestaat uit twee clusters van drie meetpunten die op een plat dak zijn geplaatst. Na een oproep in de krant hebben veel inwoners zich aangemeld. Twee bewoners en drie scholen bleken geschikte locaties voor het meetsysteem. Naar een zesde locatie wordt nog gezocht in de omgeving van bedrijventerrein Molenwetering. Lyczak: “Ik vind het vooral bijzonder dat de vijf vrijwilligers van de meetlocaties geen gebruik maken van de jaarlijkse vergoeding voor elektriciteit. Deze mensen voelen zich betrokken bij de stad. Ik zie hen als een voorbeeld en dat verdient een groot compliment.” 

CROS
Gemeente Alphen aan den Rijn is sinds 1 januari van dit jaar toegetreden tot de CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol). CROS overlegt over geluidhinder, geur, lokale luchtverontreiniging en externe veiligheid. Het doel is om de belangen van alle deelnemers te behartigen. Dit betekent dat CROS het gebruik van de luchthaven wil optimaliseren en vermijdbare hinder wil beperken. Samen met het geluidmeetsysteem kunnen betere afspraken met Schiphol worden gemaakt. Het geluidmeetsysteem is per direct operationeel.woners kunnen voor vragen en klachten over vliegverkeer terecht bij Bas: Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. Op de website www.bezoekbas.nl staat nieuws en achtergrondinformatie. Telefonisch is Bas te bereiken via (020) 601 55 55.

 

Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij