instellingen
Geluid en vervuiling van wegverkeer geeft groter risico op hoge bloeddruk.

Geluid en vervuiling van wegverkeer geeft groter risico op hoge bloeddruk.

Duits onderzoek bij 40.000 Europeanen toont aan dat wie blootgesteld wordt aan de geluidshinder en vervuiling van wegverkeer een groter risico op hoge bloeddruk oploopt. 

Over een periode van vijf tot negen jaar analyseerden de wetenschappers gezondheidsgegevens van ruim 40.000 mensen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Denemarken en Spanje. Conclusies verschenen deze week in het European Heart Journal. Het blijkt dat mensen in de meest vervuilde gebieden een hogere kans lopen op een hoge bloeddruk, vergelijkbaar met de invloed van overgewicht op een hoge bloeddruk (hypertensie).

Waar Sensornet al eerder onderzoek aanhaalde dat een dergelijke relatie met vliegtuiggeluid aantoonde, komen deze onderzoekers tot ongeveer eenzelfde conclusie. Mensen die worden blootgesteld aan chronische geluidshinder, hadden 6 procent meer kans om een hoge bloeddruk te krijgen.

Vanuit bron European Heart Journal, geattendeerd door rd.nl

Uit ons onderzoek blijkt een verband tussen de blootstelling op lange termijn aan luchtvervuiling met fijnstof en een hogere kans op hypertensie”, zegt Barbara Hoffmann, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Heinrich-Heine-Universiteit in Düsseldorf. „Omdat vrijwel iedereen blootgesteld wordt aan luchtvervuiling, leidt dit tot een hoog aantal gevallen van hypertensie, met een grote last voor het individu en de maatschappij tot gevolg.

Volgens de wetenschappers voldoet de huidige Europese wetgeving niet. „Een erg belangrijk aspect van deze conclusies is dat de associaties ook vastgesteld worden bij mensen die ruim binnen de huidige Europese vervuilingsstandaarden leven”, zegt Hoffmann. „Dat betekent dat de huidige wetgeving de bevolking niet adequaat beschermt.”

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij