instellingen
Raad van State herroept boskap Schinveld

Raad van State herroept boskap Schinveld

De Raad van State heeft woensdag het besluit van de minister van VROM herroepen om 6 hectare bos bij Schinveld (Zuid-Limburg) in januari 2006 te laten kappen.

De minister is niet in staat gebleken om binnen een redelijke termijn goed te onderbouwen waarom een toename van geluidsoverlast van het vliegverkeer van de nabijgelegen NAVO-basis in Duitsland aanvaardbaar is, aldus de hoogste bestuursrechter woensdag.

De toenmalige minister Sybilla Dekker van VROM schoof met haar besluit de bezwaren van de onwillige gemeente Onderbanken terzijde. De NAVO had om boskap gevraagd om het vliegverkeer vanaf de naburige Awacs-basis Geilenkirchen veiliger te maken. Sinds de kap is volgens gemeente en de actiegroep Stop Awacs de geluidsoverlast toegenomen.

 

Schadevergoeding

Volgens een woordvoerder van de Raad van State markeert de uitspraak het eind van een langslepend conflict, maar komen de bomen daarmee niet terug.

De Raad van State beslist later of de gemeente en Stop Awacs recht hebben op een schadevergoeding.

 

Onzorgvuldig

Drie jaar geleden al bepaalde de Raad van State dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bossen te kappen onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd.

De uitspraak van woensdag betekent ook dat er niet nog meer bos gekapt mag worden, zoals de NAVO wil.

 

Bezetting

Het besluit van minister Dekker leidde in 2005 en de eerste dagen van 2006 tot een bezetting van het bos door boze inwoners van Schinveld en de actiegroep GroenFront! en massaal verzet tegen de daarop volgende ontruiming door de marechaussee. Daarbij werden meer dan honderd actievoerders gearresteerd.

 

Bron: nu.nl

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij