instellingen

Geluidsmetingen Awacs-toestellen van start

De geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door Awacs-vliegtuigen wordt vanaf maandag drie jaar lang non-stop gemeten in de Zuid-Limburgse gemeenten Onderbanken en Brunssum.

Aan de hand van dertien meetpunten zal de geluidsoverlast worden geregistreerd. Op de website geluidsnet.nl kunnen belangstellenden het gemeten omgevingsgeluid raadplegen en nagaan welke vliegtuigen waar vliegen.

Het dorp Schinveld, onderdeel van de gemeente Onderbanken, ondervindt al jaren hinder van de Navo-basis. De toestellen vliegen vanaf de Duitse vliegbasis Geilenkirchen, net over de grens, over Nederland.

De GGD Zuid-Limburg zal de permanente geluidsmetingen gebruiken om te beoordelen wat de relatie tussen de geluidsoverlast met gezondheidsklachten is. In Onderbanken liggen tien meetpunten verspreid in Schinveld en Merkelbeek; Brunssum telt drie meetpunten.

De start van de permanente geluidsmetingen zal om 11.00 uur bij basisschool Aan de Belboom in Schinveld op ludieke wijze plaatsvinden. Onderbanken, Brunssum, de provincie Limburg en het ministerie van Vrom initieerden en financieren het project.

De inwoners van Schinveld hebben veel last van het lawaai van de vliegtuigen die de veiligheid van het luchtruim in de gaten houden. De bossen bij het grensdorp waren al enkele malen het decor van acties. Vorig jaar gaf de toenmalige minister van Vrom Sybilla Dekker (VVD) toestemming voor de kap van twintig hectare bos. Volgens de Navo moesten bomen worden gekapt om een veilige aanvliegroute te maken voor de Awacs-toestellen. In juli bepaalde de Raad van State dat de regering geen bomen meer mag kappen.

Bron: Trouw

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij